октобар 25, 2022
Злочин и казан – почетак
"Дођу тако времена, када памет заћути, будала проговори, а група пријатеља и ентузијаста покрене дестилерију у којој прави џин. "
- Иво Андрић

Видели сте нас на друштвеним мрежама, чули сте за нас од пријатеља, насмејали сте се на назив наше фирме и констатовали како је име крајње духовито и довитљиво. Многи су рекли и да нам је и сам производ и те како квалитетан. Уз све то, сигуран сам да се неки од вас питају и како смо почели. Зашто смо одлучили да правимо крафт џин и која је позадина целе приче. Е па, било је то овако…

Баранда

Фирма је кренула да ради у септембру ове године, али све почиње крајем 2020, када је испробан први рецепт Злочин и Казан џина. Зашто баш џин? Па лепо је један од нас рекао – превише смо стари да производимо пиво, а превише млади да правимо ракију. И пошто нико није завршио на испирању и ништа нисмо дигли у ваздух, одлучили смо да наставимо. Следећи корак је био да нађемо простор где можемо да наставимо авантуру. А увек ћемо бити захвални људима са Радио Апарата, који су нам уступили двориште за прво кување.

Убрзо смо изнајмили кућу у Баранди. И не, то није било зато што смо били дужни Дулету Пацову. Хтели смо да усавршимо занат, као и сам производ. Скоро целу 2021. смо сваки викенд проводили у овом месту. Откривали различите тајне које стоје иза прављења квалитетног џина. Доста наших пријатеља су са одушевљењем дочекали овај подухват, јер нису морали да трче до продавнице, ако им се пије џин тоник. Мада смо сви колективно дошли до закључка да преферирамо џин са содом.

Повратак у Београд

После годину дана испробавања различитих рецепата са најразличитијим додацима (а верујте нам, било их је доста и ако останете уз нас довољно дуго, сазнаћете који су то све додаци били), одлучили смо да нађемо нову базу у Београду, што је било апсолутно логично, будући да тамо сви живимо. Тако да смо морали да напустимо „нашу“ кућу у Баранди. Растанак је био тежак, јер смо се баш везали за њу. Стога смо решили да је церемонијално спалимо, како нико не би дошао после нас. (Надам се да органи власти схватају да се шалимо)
После неког времена смо пронашли локал, где се налазимо данас. Адреса – Метохијска 24! И пошто смо га средили како нам одговара, било је време да заиста кренемо у авантуру. Да покажемо шта смо научили у „барандској“ фази, која ће, надамо се, заузети само првих 20 минута нашег биографског филма.

Почетак

Дакле, ово је само почетак, али верујем да има и оних које занима шта је било пре. Како би изгледао сценарио за Злочин и Казан prequel? Надамо се да смо вам на неки начин приближили своју причу и да вас је она, на неки начин, уверила зашто је наш производ иделан за ваш џин тоник коктел. Мада, опет понављам, ми више волимо да га пијемо са содом.