март 8, 2023
Поклоните себи бар хопинг
"Једини начин да успете је да радите оно што волите, а једини начин да се квалитетно уцврцате без сутрашњег мамурлука је конзумирањем Злочин и казан џина. "
- Стив Џобс

Шта мислите, да ли је ико икада Харису Џиновићу купио џин за рођендан?! А и ко нам гарантује да Харис Џиновић уопште и готиви џин? Реално, више личи на лика који цени добар виски или чашу црног квалитетног вина. Тешко је замислити Хариса Џиновића који улази у кафић, одлази за шанк и каже – даћете ми један џин тоник! Ако неко има контакт његове породице може да нам да ову информацију. Нека их пита, а ми ћемо се потрудити да му пошаљемо флашу, како би постао наше заштитно лице.

ОК, мало смо скренули са теме. Данас је 8. март. Датум који представља дан борбе за економску, социјалну и политичку равноправност жена и мушкараца. И од нас мушкараца се очекује да на овај дан дамо неки леп поклон нежнијем полу. И ту сви правимо грешку у корацима, када поклонимо дамама цвеће или чоколаду. Па је л’ си могао друже нешто креативније? Дан заљубљених је био пре само 22 дана, а ти си се и тада одлучио за исто.

Наш предлог за овај 8. март је бар хопинг, илити паб крол, ако преферирате енглеску, а не америчку терминологију. За неупућене, ова појава је постала актуелна у последњих десетак година и доста је популарна на момачким и девојачким вечерима, као и у неким другим специјалним приликама. У принципу, изађете у град и ако знате да ћете попити неколико пића, одлучите да се не задржите на једном месту, већ попијете једно и онда кренете на следеће место. Добра ствар код бар хопинга је и то што се нећете брзо напити, пошто правите веће паузе у пићу и ходате до наредног места.

Наравно, ви се сада питате зашто сте на сајту за продају крафт џина видели препоруку за овакав вид забаве? То је зато што од скоро имате и друге начине да дођете до нашег џина. И даље су вам врата отворена у Метохијској 24, а наравно да још увек можете да наручите џин са нашег сајта. Претпостављамо да сте то већ и учинили док читате овај блог. Важно је да наш џин сада можете наћи у неколико кафића и барова и баш у њима би требало да изведете овај осмомартовски бар хопинг.

Сада вас сигурно занима одакле треба да се крене у овај подухват. Очекујете неко место у центру, јер тамо су главна збивања. Е па, ту грешите. Мислимо да треба да урадите управо супротно, да се мало удаљите из центра града и да се упутите у Милана Јовановића 14, на општину Чукарица, где се налази Pivologija Beer Shop & Bar. Локал са пријатном атмосфером и врло озбиљном колекцијом пива у понуди. ОК, то пиво ћете овај пут занемарити, јер ћете тамо попити свој први џин тоник на тури, а будући да је наш џин доста питак, наручићете још један. То ће бити ваша награда јер сте показали инцијативу и отишли на јако лепо место ван центра града.

Идемо даље. Близу је станица где можете да седнете на превоз, који вас води директно до самог центра. Одатле врло лако стижете до Цетињске 15, са локалима који представљају главна места за излазак последњих неколико година. Вероватно најпопуларнији од свих је и онај који се први отворио, а то је Заокрет. Још од краја 2015. године постао је синоним за излазак у Цетињску. Тамо ћете попити следеће пиће и заблејати мало. Можете чак да тражите љубазном особљу да вам направи неки коктел са џином, типа негрони, али да инсистирате да буде направљен са Злочин и казан џином.

Кад смо код коктела, у следећем локалу вам је топла препорука да наручите коктел Идиот. Њега ћете наћи у Љубимцу, локалу који је и те како близу Заокрета. Свега тридесетак метара. Коктел Идиот је њихов изум, инспирисан нашим џином. Ако којим случајем нисте повезали, и коктелу и нашој дестилерији је донекле кумовао Достојевски. Наравно, ако вам није до експериментисања, можете увек да останете на џин тонику, или да пробате џин са содом или киселом.

Пошто сте сада већ добро загрејани, после ова два локала у Цетињској време је да се мало охладите и да прошетате. Ипак је мало и отоплило, пријаће вам. А и није дуга шетња, једно двадесетак минута до Кнегиње Зорке 3, где се налази Дрво јаворово. Свима добро позната кафаница пријатног домаћинског амбијента у маниру старих београдских кафана. Тамо можете и да завршите овај бар хопинг, јер ипак је радни дан, нећете ваљда да главите до касних сати.

Наравно, ову путању не морате да практикујете само 8. марта. Постоје и други дани у недељи, а временска прогноза каже да је пролеће стигло. У четвртак је 9. март, стога сви гласачи Српског покрета обнове могу да прославе њима важан датум пратећи малопре поменуту путању. Само што ће последње стајалиште да буде ТВ Бастиља. У петак је 10. март, те бар хопинг може дуже да траје. А у суботу и недељу не морате у бар хопинг, већ можете да се упутите у Жоржа Клеменсоа 19, у Баррел Хоусе где се одржава „Belgrade Bar Show – Spirit edition“ од 14 до 22 часова.

Belgrade Bar Show – Spirit edition“ је фестивал посвећен барским професионалцима, хедонистима и љубитељима квалитетних дестилата, који обједињује стручну презентацију и дегустацију производа, предавања и радионице, као и провод уз познате београдске DJ-еве. За разлику од прошле године, када су учесници фестивала били најпознатији коктел барови, овогодишње издање Belgrade Bar Showa је посвећено домаћим и увозним брендовима јаких алкохолних пића. Тамо смо оба дана, па свратите, јавите нам се, пробајте џин и наравно – купите флашу.