Poklonite sebi bar hoping

Jedini način da uspete je da radite ono što volite, a jedini način da se kvalitetno ucvrcate bez sutrašnjeg mamurluka je konzumiranjem Zločin i kazan džina. 
Stiv Džobs

Šta mislite, da li je iko ikada Harisu Džinoviću kupio džin za rođendan?! A i ko nam garantuje da Haris Džinović uopšte i gotivi džin? Realno, više liči na lika koji ceni dobar viski ili čašu crnog kvalitetnog vina. Teško je zamisliti Harisa Džinovića koji ulazi u kafić, odlazi za šank i kaže - daćete mi jedan džin tonik! Ako neko ima kontakt njegove porodice može da nam da ovu informaciju. Neka ih pita, a mi ćemo se potruditi da mu pošaljemo flašu, kako bi postao naše zaštitno lice. 

OK, malo smo skrenuli sa teme. Danas je 8. mart. Datum koji predstavlja dan borbe za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost žena i muškaraca. I od nas muškaraca se očekuje da na ovaj dan damo neki lep poklon nežnijem polu. I tu svi pravimo grešku u koracima, kada poklonimo damama cveće ili čokoladu. Pa je l’ si mogao druže nešto kreativnije? Dan zaljubljenih je bio pre samo 22 dana, a ti si se i tada odlučio za isto. 

Naš predlog za ovaj 8. mart je bar hoping, iliti pab krol, ako preferirate englesku, a ne američku terminologiju. Za neupućene, ova pojava je postala aktuelna u poslednjih desetak godina i dosta je popularna na momačkim i devojačkim večerima, kao i u nekim drugim specijalnim prilikama. U principu, izađete u grad i ako znate da ćete popiti nekoliko pića, odlučite da se ne zadržite na jednom mestu, već popijete jedno i onda krenete na sledeće mesto. Dobra stvar kod bar hopinga je i to što se nećete brzo napiti, pošto pravite veće pauze u piću i hodate do narednog mesta.

Naravno, vi se sada pitate zašto ste na sajtu za prodaju kraft džina videli preporuku za ovakav vid zabave? To je zato što od skoro imate i druge načine da dođete do našeg džina. I dalje su vam vrata otvorena u Metohijskoj 24, a naravno da još uvek možete da naručite džin sa našeg sajta. Pretpostavljamo da ste to već i učinili dok čitate ovaj blog. Važno je da naš džin sada možete naći u nekoliko kafića i barova i baš u njima bi trebalo da izvedete ovaj osmomartovski bar hoping. 

Sada vas sigurno zanima odakle treba da se krene u ovaj poduhvat. Očekujete neko mesto u centru, jer tamo su glavna zbivanja. E pa, tu grešite. Mislimo da treba da uradite upravo suprotno, da se malo udaljite iz centra grada i da se uputite u Milana Jovanovića 14, na opštinu Čukarica, gde se nalazi Pivologija Beer Shop & Bar. Lokal sa prijatnom atmosferom i vrlo ozbiljnom kolekcijom piva u ponudi. OK, to pivo ćete ovaj put zanemariti, jer ćete tamo popiti svoj prvi džin tonik na turi, a budući da je naš džin dosta pitak, naručićete još jedan. To će biti vaša nagrada jer ste pokazali incijativu i otišli na jako lepo mesto van centra grada. 

Idemo dalje. Blizu je stanica gde možete da sednete na prevoz, koji vas vodi direktno do samog centra. Odatle vrlo lako stižete do Cetinjske 15, sa lokalima koji predstavljaju glavna mesta za izlazak poslednjih nekoliko godina. Verovatno najpopularniji od svih je i onaj koji se prvi otvorio, a to je Zaokret. Još od kraja 2015. godine postao je sinonim za izlazak u Cetinjsku. Tamo ćete popiti sledeće piće i zablejati malo. Možete čak da tražite ljubaznom osoblju da vam napravi neki koktel sa džinom, tipa negroni, ali da insistirate da bude napravljen sa Zločin i kazan džinom.

Kad smo kod koktela, u sledećem lokalu vam je topla preporuka da naručite koktel Idiot. Njega ćete naći u Ljubimcu, lokalu koji je i te kako blizu Zaokreta. Svega tridesetak metara. Koktel Idiot je njihov izum, inspirisan našim džinom. Ako kojim slučajem niste povezali, i koktelu i našoj destileriji je donekle kumovao Dostojevski. Naravno, ako vam nije do eksperimentisanja, možete uvek da ostanete na džin toniku, ili da probate džin sa sodom ili kiselom.

Pošto ste sada već dobro zagrejani, posle ova dva lokala u Cetinjskoj vreme je da se malo ohladite i da prošetate. Ipak je malo i otoplilo, prijaće vam. A i nije duga šetnja, jedno dvadesetak minuta do Kneginje Zorke 3, gde se nalazi Drvo javorovo. Svima dobro poznata kafanica prijatnog domaćinskog ambijenta u maniru starih beogradskih kafana. Tamo možete i da završite ovaj bar hoping, jer ipak je radni dan, nećete valjda da glavite do kasnih sati.

Naravno, ovu putanju ne morate da praktikujete samo 8. marta. Postoje i drugi dani u nedelji, a vremenska prognoza kaže da je proleće stiglo. U četvrtak je 9. mart, stoga svi glasači Srpskog pokreta obnove mogu da proslave njima važan datum prateći malopre pomenutu putanju. Samo što će poslednje stajalište da bude TV Bastilja. U petak je 10. mart, te bar hoping može duže da traje. A u subotu i nedelju ne morate u bar hoping, već možete da se uputite u Žorža Klemensoa 19, u Barrel House gde se održava „Belgrade Bar Show – Spirit edition“ od 14 do 22h.

Belgrade Bar Show – Spirit edition“ je festival posvećen barskim profesionalcima, hedonistima i ljubiteljima kvalitetnih destilata, koji objedinjuje stručnu prezentaciju i degustaciju proizvoda, predavanja i radionice, kao i provod uz poznate beogradske DJ-eve. Za razliku od prošle godine, kada su učesnici festivala bili najpoznatiji koktel barovi, ovogodišnje izdanje Belgrade Bar Showa je posvećeno domaćim i uvoznim brendovima jakih alkoholnih pića. Tamo smo oba dana, pa svratite, javite nam se, probajte džin i naravno - kupite flašu.