Zločin i kazan - početak

Dođu tako vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a grupa prijatelja i entuzijasta pokrene destileriju u kojoj pravi džin.

Ivo Andrić

Videli ste nas na društvenim mrežama, čuli ste za nas od prijatelja, nasmejali ste se na naziv naše firme i konstatovali kako je ime krajnje duhovito i dovitljivo. Mnogi su rekli i da nam je i sam proizvod i te kako kvalitetan. Uz sve to, siguran sam da se neki od vas pitaju i kako smo počeli. Zašto smo odlučili da pravimo kraft džin i koja je pozadina cele priče. E pa, bilo je to ovako...

Baranda

Firma je krenula da radi u septembru ove godine, ali sve počinje krajem 2020, kada je isproban prvi recept Zločin i Kazan džina. Zašto baš džin? Pa lepo je jedan od nas rekao - previše smo stari da proizvodimo pivo, a previše mladi da pravimo rakiju. I pošto niko nije završio na ispiranju i ništa nismo digli u vazduh, odlučili smo da nastavimo. Sledeći korak je bio da nađemo prostor gde možemo da nastavimo avanturu. A uvek ćemo biti zahvalni ljudima sa Radio Aparata, koji su nam ustupili dvorište za prvo kuvanje.

Ubrzo smo iznajmili kuću u Barandi. I ne, to nije bilo zato što smo bili dužni Duletu Pacovu. Hteli smo da usavršimo zanat, kao i sam proizvod. Skoro celu 2021. smo svaki vikend provodili u ovom mestu. Otkrivali različite tajne koje stoje iza pravljenja kvalitetnog džina. Dosta naših prijatelja su sa oduševljenjem dočekali ovaj poduhvat, jer nisu morali da trče do prodavnice, ako im se pije džin tonik. Mada smo svi kolektivno došli do zaključka da preferiramo džin sa sodom.

Povratak u Beograd

Posle godinu dana isprobavanja različitih recepata sa najrazličitijim dodacima (a verujte nam, bilo ih je dosta i ako ostanete uz nas dovoljno dugo, saznaćete koji su to sve dodaci bili), odlučili smo da nađemo novu bazu u Beogradu, što je bilo apsolutno logično, budući da tamo svi živimo. Tako da smo morali da napustimo „našu“ kuću u Barandi. Rastanak je bio težak, jer smo se baš vezali za nju. Stoga smo rešili da je ceremonijalno spalimo, kako niko ne bi došao posle nas. (Nadam se da organi vlasti shvataju da se šalimo)

Posle nekog vremena smo pronašli lokal, gde se nalazimo danas. Adresa - Metohijska 24! I pošto smo ga sredili kako nam odgovara, bilo je vreme da zaista krenemo u avanturu. Da pokažemo šta smo naučili u „barandskoj“ fazi, koja će, nadamo se, zauzeti samo prvih 20 minuta našeg biografskog filma.

Početak

Dakle, ovo je samo početak, ali verujem da ima i onih koje zanima šta je bilo pre. Kako bi izgledao scenario za Zločin i Kazan prequel? Nadamo se da smo vam na neki način približili svoju priču i da vas je ona, na neki način, uverila zašto je naš proizvod idelan za vaš džin tonik koktel. Mada, opet ponavljam, mi više volimo da ga pijemo sa sodom.